Montag, 21. Dezember 2015

İlm-i hukuktan sana bir nebze söyleyeyim

İlm-i hukuktan sana bir nebze söyleyeyim
Tasdik eder bu hükmü cümle zümre-i duhât
Bir zât-ı Hak bilinmelidir, bir de hakkı zât
Bâkisinin neticesi yok, hepsi türrehât...

(Üsküdarlı Talat Bey )
         

            Üsküdarlı Talat Bey’in yeni hukuk eğitimine başlayacak oğlunun heyecanı nedeniyle oğluna tavsiye maksadıyla  yazdığı bir şiir olup   hukuk nedir konusunda son derece  veciz çok güzel bir dörtlüktür.
            Şiirde “ilmi hukuktan  sana az bir şey  söyleyeyim, bunu bütün dahiler, bilginler tasdik eder, Bir Allah’ı bileceksin, bir de insanların hakkını, devamının  neticesi yoktur, boştur“ diyor. Allah’ı bilmek,  hem Allah’ın insanlara emirlerini bilmeyi hem vicdanlı olmayı ve bununla birlikte insanların hakkını bilerek, haklı olanın hakkını vermeyi, bu hususlarda yardımcı olmayı ifade eder. Hukukun bu yönünün az bir şey olduğunu ifade ederken esasında tamamının bu olduğunu ifade ediyor, gerçekte de işin özü , özeti, hakikati budur.
            Aslında bu şiir, hukuk ilminden bahsederken aynı zamanda hukukçunun sahip olması gereken ahlaktan da bahsetmektedir. İyi hukukçunun niteliklerini anlatıyor. Yozlaşan dünyamızda her şey maddi ölçütlerle ifade edilirken, mesleğin ahlakı,  ilmin faydası göz ardı ediliyor. Üsküdarlı Talat Bey, Mevlevi olup esasında insanın kendini sınırlayan ve manen geliştiren  tasavvufi metotlardan haberdar olduğundan  bu özü,  şiirine gayet başarılı bir şekilde de yerleştirdiğini görüyoruz. Hukuk eğitimimizin kalitesi, yeni eğitim kurumları açmakla, yeni akademisyenler yetiştirmekle, teknolojik alt yapıyı geliştirmekle, bilgi, birikim ve yayınların sayısının artmasıyla sağlayabiliriz belki ama ya meslek ahlakını nasıl artıracağız?  Düşünmemiz gereken husus budur, meslek birliklerinin ve mesleki sivil toplum kuruluşlarının esasında  bu hususlarda etkin olmasının daha faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen